Mislukking is de nieuwe mode?!
Schermafbeelding 2016-04-19 om 10.42.56

Is het delen van je persoonlijke leed en falen hip geworden? Een recent verschenen artikel in NRC suggereert van wel. Het stuk toont een foto van een jonge vrouw, die een selfie maakte van zichzelf nadat ze een paniekaanval had gehad.

„God weet waarom ik dit doe”, schreef Amber Smith zelf, de 22-jarige Britse vrouw, in een bijschrift bij haar zelfportret. En vervolgens legt ze haarfijn uit waarom: ze wilde een ongefilterde kant van zichzelf laten zien. Boodschap: ook ogenschijnlijk ‘normale’ mensen hebben depressies en paniekaanvallen.

Haar foto kreeg veel weerklank en werd vaak gedeeld. Schaamteloos exhibitionisme? De auteur probeert te duiden wat hier aan de hand is en zet de zaak in een breder perspectief: de manier waarop we in onze samenleving geneigd zijn om te gaan met succes, feilbaarheid en mislukking.

“De schuldige is dan de ‘neoliberale prestatiemaatschappij’. Lees bijvoorbeeld het opiniestuk van Miek Smilde, geschreven na de plotselinge zelfdoding van dichter en interviewer Wim Brands. Ze schreef in de Volkskrant: „We kunnen niet langer om de conclusie heen dat wij een samenleving hebben geschapen waarin de dreiging van de zelfdood alleen maar groter is geworden. Wij hebben van succes een persoonlijke keuze gemaakt en hebben perfectie tot norm verheven. Alles wat de feilbaarheid van het menselijk wezen openbaart – kunst, religie, geschiedenis – is naar de marge gedreven.”

Of we daarmee kunnen stellen dat falen hip is waag ik te betwijfelen. Maar dat zich in de tijdgeest een interessante ontwikkeling voordoet lijkt me zeer aannemelijk. Kijk hier voor het NRC-artikel Hoeveel likes is ons leed waard? en vorm u zelf een oordeel.

 

Over de auteur

Joris Brenninkmeijer

Joris is blogger, organisatieontwikkelaar en coach. Het thema van mislukking fascineert hem al sinds hij als schaker zijn eerste successen behaalde, onder meer als jeugdkampioen van Nederland. Het schaken leerde hem hoe moeilijk verliezen is, hoe lastig het is om een nederlaag onder ogen te zien en je fouten grondig te analyseren. Hetzelfde fenomeen ziet hij in zijn huidige werk als organisatieadviseur in de organisaties waar hij mee werkt. Het is vaak lastig open en eerlijk te zijn over je eigen fouten en er samen van te leren. Hij draagt er graag aan bij dat de sfeer en het klimaat zodanig worden, dat dat kwetsbare leergesprek kan ontstaan. Het is zijn waarneming dat succes en mislukken een wonderlijke en paradoxale samenhang hebben. Sinds hij zich bezighoudt met 'mislukking' gaat het hem professioneel gezien voor de wind. Op mislukkingskunst is hij dus voorlopig niet uitgekeken. Kijk voor meer over Joris op www.brenninkmeijer-ontwikkeling.nl

Laat een reactie achter

Close