Zo ga je om met fouten (2)

Hoe roept een Belg een winnaar uit? Het had zomaar een Belgenmop kunnen zijn, maar het was het niet, zo ondervond de arme Milo. Hij was net naar voren geroepen als grote winnaar van de Zomerhit 2016 prijs, toen de presentator de uitslag al moest herroepen. Amai! Wat een fout! Voor de presentator was dit natuurlijk een uitdagend moment, dat hij zo op het oog betrekkelijk geroutineerd oploste. Niks verdoezelen (kan niet), fout toegeven (zonder dralen), doen alsof je het heel erg vindt (ook al interesseert het je niks) en excuses maken (al meen je daar niks van). Daarna was het nog even wachten op de uitslag, want: in de winnaarsenvelop zaten vier briefjes met daarop de namen van de vier deelnemende artiesten. Zoals ik al zei: het was geen Belgenmop!

Als trouwe lezer van deze blogs zult u het overigens met me eens zijn dat de presentator door de wat lacherige toonzetting van zijn excuus niet in de schaduw kon staan van het voorbeeld van  Steve Harvey. Bekijk daarvoor de meesterlijke wijze waarop Harvey een vergelijkbare vergissing corrigeerde tijdens de Miss Universeverkiezing 2015.

 

Over de auteur

Joris Brenninkmeijer

Joris is blogger, organisatieontwikkelaar en coach. Het thema van mislukking fascineert hem al sinds hij als schaker zijn eerste successen behaalde, onder meer als jeugdkampioen van Nederland. Het schaken leerde hem hoe moeilijk verliezen is, hoe lastig het is om een nederlaag onder ogen te zien en je fouten grondig te analyseren. Hetzelfde fenomeen ziet hij in zijn huidige werk als organisatieadviseur in de organisaties waar hij mee werkt. Het is vaak lastig open en eerlijk te zijn over je eigen fouten en er samen van te leren. Hij draagt er graag aan bij dat de sfeer en het klimaat zodanig worden, dat dat kwetsbare leergesprek kan ontstaan. Het is zijn waarneming dat succes en mislukken een wonderlijke en paradoxale samenhang hebben. Sinds hij zich bezighoudt met 'mislukking' gaat het hem professioneel gezien voor de wind. Op mislukkingskunst is hij dus voorlopig niet uitgekeken. Kijk voor meer over Joris op www.brenninkmeijer-ontwikkeling.nl

Laat een reactie achter

Close