Een grootse mislukking

640x312q=100_1363x2048q=100_Lemm_Rutger_©_Geert_Snoeijer_-_Afgekocht_onbeperkt_26467_26468_26472_1316x500_90_1_0_cRutger Lemm heeft in 2015 een boek geschreven met de titel Een grootse mislukking. Lemm (1985) schrijft o.a. voor nrc.next, NRC Handelsblad, De Volkskrant, Vrij Nederland en de Standaard en was lid van de Comedytrain. Van kinds af aan komt zijn werkelijkheid niet overeen met zijn fantasie en faalt hij onvermijdelijk. Op de achterflap van zijn boek staat: “Door een burn-out realiseert Rutger zich dat iedereen doet alsof, dat het perfecte geluk op Facebook en Instagram, in de sportschool en bij De Wereld Draait Door een spel is waar hij niet langer aan mee wil doen: schoonheid schuilt juist in de imperfectie”. Aan de hand van openhartige, aangrijpende, soms hilarische verhalen schetst hij zijn faalhistorie. Aardig een paar van die verhalen, maar ik vind zijn inleiding, waarin hij enkele conclusies trekt, eigenlijk het meest interessant.

“De tragiek en de kracht van de mens is dat we evolutionair geprogrammeerd zijn om voortdurend naar zelfverbetering te zoeken. We gaan altijd door, omdat we denken dat we op een ander moment of een nieuwe plek gelukkiger zullen zijn. De menselijke evolutie komt neer op talloze generaties van klagende apen. Nu de eerste levensbehoeften bevredigd zijn, naderen we de eindstreep; de mens lijkt af. Eigenlijk zouden we tevreden moeten zijn, maar dat kunnen we niet. Dus openen we nu de aanval op de vetrollen, onze ongeïnteresseerde partner, burenoverlast, kriebel in je nek en andere ingebeelde tekortkomingen op weg naar perfect geluk, succes of gezondheid”.

We zijn als mensen niet in staat om tevreden te zijn is zijn conclusie. “Ik wil groots en meeslepend falen, op weg naar megasucces. Ik wil huilen boven het manuscript van mijn roman, verre reizen maken die me diep inzicht in mezelf geven en elke dag een totaal andere carrière beginnen”. Prachtige volle taal die het goed doet in een romantische bui, maar die in wezen niets meer dan een illusie is, zo concludeert Lemm. “…romantiek betekent stilstand en als je van alles tegelijk doet, word je nooit ergens goed in”. Hij is op onderzoek uitgegaan, o.a. in de kunst,  en kwam uit op het imposter’s syndrome: de voortdurende angst om ontmaskerd te worden als een bedrieger. Hij gaat te rade bij Ira Glass, die dit een volstrekt normaal syndroom vindt en zegt dat het kwestie van tijd en doorvechten is.  Voor Lemm betekent dit”: “Je moet op je smaak en je ambitie vertrouwen zonder je er blind op te staren en gewoon doorgaan. Deadlines stellen zonder naar een groot einddoel te kijken. Proberen, oefenen, aankloten, ook al zit niemand erop te wachten. Iets slechts durven maken”.

Hij eindigt zijn inleiding met: “Bereid je goed voor, accepteer tegenslagen, werk hard. Is dat het dan? Het klinkt allemaal zo saai. Dat is dus precies het probleem: in mijn hoofd vinden veel te spectaculaire plotwendingen plaats. Het echte falen is een intieme, saaie en trage bedoening. Het gaat om kleine pogingen, onzekere stapjes, lelijke zinnetjes, voorzichtige succesjes. In een stille kamer aan een normaal bureau. Elke dag weer”. Het maakte me, al schrijvende aan deze column, heerlijk rustig.

Lemm, Rutger (2015). Een grootse mislukking. Amsterdam/Antwerpen, De Bezige Bij.

 

Over de auteur

Kees Faber

Het thema mislukken fascineert me! Heb ik een mislukt huwelijk achter de rug? Ben ik mislukt als ik niet promoveer? Ben ik als schaatser mislukt omdat ik nooit de Elfstedentocht heb gereden? Ben ik als fotograaf mislukt omdat ik technisch vrijwel ongeschoold ben? Vragen die me bezighouden, vanuit mezelf of omdat mijn omgeving me daartoe aanspoort. Levenskunst vraagt mislukkingskunst is mijn motto. Durven mislukken en hanteren van (vermeende) mislukkingen is belangrijk voor mij. In mijn werk als begeleidingskundige is het thema ‘mislukken en hoe daar mee om te gaan?’ ook van cruciale betekenis. De doem van een samenleving waarin succes de maatstaf is eist zijn tol van veel mensen. Werk aan de winkel! Ik ben leraar, onderwijskundige en nu actief als begeleidingskundige. Mijn werk speelt zich vooral af op de Hanzehogeschool in Groningen; ik ben redactielid van het Tijdschrift voor Begeleidingskunde. Verder actief als fotograaf (www.keesfaber.nl), als Bed & Breakfast-houder samen met mijn vrouw ( www.nummer15.eu ) en als blogger!

Laat een reactie achter

Close